. . . Mongolsko 2007 . . .

Pohořím Horidol Saridag viz mapa zde
(Přesun podél Khovsgolu, přejezd do Moronu a přes Galt do Tarjatu )


 <<PŘEDCHOZÍ, PREVIOUS<<       strana 4/7         >>DALŠÍ, NEXT >>          1     2    3    5    6    7

. . ZPĚT  - BACK . .

 

Než jsme vyrazili do pohoří Horidol Saridag, zastavili jsme se v restauraci jednoho jurtového kempu na jídlo. Dostali jsme výtečnou ovci s nudlema - megaporci. Když jsme se po necelém týdnu vrátili, v tom táboře se ubytovali ve vlastním geru, šli jsme na večeři. Dostali jsme výbornou ovci s rýží - megaporci. Ráno jsme šli i na snídani. Vedle sedící skupinka ruských cyklistů si pochutnávala na bílém chlebu a bílém jogurtu. "Přinesu vám něco lepšího" asi znamenalo spiklenecké mrknutí našeho kamaráda, toho času jednoho z obsluhy restaurace. Dostali jsme výtečnou ovci s nudlema i rýží a k tomu ovčí polívku - všechno megaporce. Opálené tváře dívek nabraly barvu jogurtu (nebo chleba těch rusů).

Někteří stopem (a cestou se trošku opili v mongolské rodině, kterou stopli) a někteří na koni a pak jeepem dojeli do Hatgalu. Odtud transfer uazem do Moronu. Tam se o nás poprali majitelé dalších džípů a když konečně klesli na jakžtakž přijatelnou cenu odjeli jsme do Galtu, takového westernového městečka na jihu Hovsgolského aimagu, kde jsme přespali v malebném hotelu. Na jedné z fotek na této stránce můžete vidět i přípravu pověstného smradlavého sušeného tvarohu Aarulu, který nám nikomu nikdy nechutnal, ale všude nám ho rádi nabízeli.